MacBook accu vervangen

Over het algemeen kan elke gebruiker de MacBook accu eenvoudig in enkele stappen vervangen. De manier waarop de accu in de bodem zit bevestigd verschilt per type MacBook en er zijn drie categorieën te onderscheiden:

MacBook (Pro) accu’s t/m 2009

Diverse MacBook (Pro) 13-inch,15-inch en 17-inch modellen die t/m 2009 door Apple geleverd werden, zijn bevestigd middels een handig kliksysteem. Hierdoor kan de batterij zonder gereedschap gemakkelijk in en uit de MacBook geklikt worden.

MacBook Pro en MacBook Air accu’s t/m medio 2012

Bij de modellen t/m medio 2012 is de accu in de casing vastgeschroefd, waardoor er schroevendraaiers nodig zijn om de accu te vervangen. Voor het losmaken van deze schroeven zijn speciale Pentalobe of Tri-wing schroevendraaiers benodigd, afhankelijk van het type MacBook. De juiste schroevendraaiers worden door Hesker gratis meegeleverd met de accu.

Ten eerste moet de bodemplaat van de MacBook losgeschroefd worden. Deze is door middel van 10 schroefjes bevestigd. Nadat de bodemplaat verwijderd is, wordt de binnenkant van de MacBook zichtbaar. De MacBook accu’s van 2009 t/m 2012 zijn door middel van een connector bevestigd aan het logic board. Deze connector dient eerst losgemaakt te worden.

Een volgende stap is het losschroeven van de accu zelf uit de bodem. Als ook dit gelukt is wordt de nieuwe MacBook batterij van Hesker in de omgekeerde volgorde weer teruggeplaatst. 

MacBook Pro Retina accu’s vanaf medio 2012

Bij de MacBook Pro 15-inch Retina en MacBook Pro 13-inch Retina zit de batterij vastgeschroefd en vastgelijmd in de casing. De juiste schroevendraaiers worden ook bij deze accu’s kosteloos bijgeleverd. Ten eerste moeten de 10 schroefjes in de bodemplaat losgeschroefd worden. Na het losmaken van de bodemplaat wordt de accu en het logic board van de MacBook zichtbaar.

De connector kan worden losgemaakt om vervolgens de accu schroefjes los te draaien. De Retina accu zit nu enkel nog aan de bodem bevestigd met een lijmlaag. Dit kan gedaan worden door met een plastic object (spatel, pasje, o.i.d.) voorzichtig de accu los te wrikken. Het is belangrijk dat dit met een plastic object gebeurt zodat dit de batterij niet beschadigt.

Nadat de accu uit de MacBook gehaald is het belangrijk om achtergebleven lijmresten te verwijderen. Ten slotte kan de nieuwe Retina accu van Hesker middels de plakstrip worden teruggezet en vastgeschroefd.